Hauptindex
Index Normalseiten Leseprobe
 
 
DAS WUNDER VON BERN
 
VORWORT


„Das Wunder von Bern” er en film om Tysklands mirakuløse fodboldsejr over Ungarn ved VM-finalen i Bern den 4. juli 1954. Men den er også langt mere end det, for sejren var ikke blot en sportslig triumf. Den tyske sejr kom på et tidspunkt, hvor das Wirtschaftswunder var begyndt at tage fart, men den kom også på et tidspunkt, hvor den tyske nation efter 1945 stadig befandt sig i en slags trance efter „Stunde Null”. Indtil da var der ingen begivenhed, der kollektivt formåede at samle tyskerne, og først med VM-finalesejren kunne man igen tale om en slags kollektiv lykkestemning, der således også satte fokus på identitetsproblemer og national identitetsdannelse.
Sönke Wortmanns film fortæller egentlig om 2 mirakler - fodboldmiraklet i Bern og miraklet for Richard Lubanski og hans familie. Richard Lubanski er en af de sidste fanger, der vender tilbage fra russisk krigsfangenskab, og han har store vanskeligheder ved at finde sig til rette igen. Han tror, han kan vende tilbage til nøjagtig den samme hverdag og familie, han forlod 14 år tidligere. Han optræder som en dybt traumatiseret mand, der undervejs i filmen udvikler sig, så han til sidst får kontakt både med sit eget følelsesliv og sin familie. Det gælder især forholdet til børnene, og særligt de 2 sønner Matthias og Bruno. Matthias er bindeleddet til fodboldmiraklet i Bern. Han har nemlig fundet en slags erstatningsfar i fodboldspilleren Helmut Rahn, som han forguder og følger overalt som en ægte fan. Det bliver for meget for Richard Lubanski, der jager sønnen Bruno væk med sin konstante insisteren på disciplin og idealer, der ikke længere dur i den nye virkelighed i familien. På en følsom måde kombinerer filmen historien om fodboldmiraklet i Bern med den mirakuløse forandring, Richard og hans familie gennemlever for til sidst at finde hinanden.
„Das Wunder von Bern” er en vesttysk pendant til „Good Bye, Lenin!” i den forstand, at værket fortæller om den udvikling, den tyske befolkning efter 2. Verdenskrig måtte gennemleve for at skabe sig en identitet. Filmen beretter både om de regionale forhold i Ruhrdistriktet, hvor der vises klip fra hverdagen, og om de overregionale forhold, Tysklands befolkning skulle forholde sig til under opbygningen af en ny stat. Det gør film og bog særdeles velegnet til et forløb med fokus på Landeskunde. Derudover har „Das Wunder von Bern” den fordel, at den viser begivenhederne ud fra en mandlig synsvinkel, så drengene vil nok føle sig på hjemmebane her, hvor sport kan være fascinationspunktet og bindeleddet til deres eget univers.
Til „Das Wunder von Bern” hører en hjemmeside (www.tyskforlaget.dk) med en bred vifte af forslag til arbejdsopgaver sammen med relevante links til yderligere fordybelse i forskellige temaer. Materialet lægger naturligt op til tværfagligt samarbejde med især historie og samfundsfag (krigsfangenskab i Rusland, tyske kvinders kamp for overlevelse efter 2. Verdenskrig, fodboldens udvikling fra 1954 til i dag, ...). Filmen til bogen er tekstet med tyske undertekster (VHS), og der er valgfrie undertekster på DVD´en (tysk, dansk eller ingen undertekster).
„Das Wunder von Bern” henvender sig til elever med tysk som fortsættersprog, niveau B (3.-4. semester) og A samt tilsvarende niveauer i de gymnasiale uddannelser og på hf samt i voksenundervisningen.
Tak til adjunkt Henrik Fernley Schoppe for hjælp med gloser og inspiration i forbindelse med hjemmesiden.

Asperup og Greve, november 2004
Rolf D. Erbst • Erik Wikkelsø Pedersen