Hauptindex
Index Aufgabenindex Preisinformation
 
 
Soul Kitchen
 
VORWORT
 


Soul Kitchen er en moderne ›Heimatfilm‹ med alt, hvad der hører sig til i en nyfortolkning af en gammel genre. Hvor handlingen i traditionelle ›Heimatfilm‹ typisk foregik i naturen, i skoven med brølende hjorte og høje bjergtinder, er handlingen i den moderne udgave henlagt til storbyen. »Soul Kitchen« er en hyldest til Hamburg, som er den tyrkisk-tyske instruktør Fatih Akins tyske hjemstavn. Filmen foregår primært i det endnu uopdagede Wilhemsburg syd for Elben med rå fabriksbygninger og øde, ubebyggede områder. Her ligger restauranten ›Soul Kitchen‹, hvor indehaveren, den græskfødte Zinos spillet af Adam Bousdoukos, står for et menukort med lidt for mange fritureretter. I »Soul Kitchen« er det musikken, som sætter sjæl til maden, og dermed får stedet til at svinge. Derfor spiller musikken en fremtrædende rolle gennem hele filmen. Den underbygger stemninger og indhold og tilfører scenerne hjerte og smerte.

I modsætning til de skabelonagtige figurer i den traditionelle ›Heimatfilm‹ er der i »Soul Kitchen« tale om helstøbte figurer: Der er Illias, spillet af Mortitz Bleibtreu, der på mange måder fremstår som en modsætning til sin broder, Zinos. Illas er halvkriminel, og han hutler sig gennem tilværelsen med små arrangementer, som bl.a. Zinos hjælper ham med. Da Zinos rejser ud til kæresten, Nadine, (Pheline Roggan), som er flyttet til Shanghai, overdrager han sin restaurant til Illias. Zinos er ramt af en diskusprolaps, og restauranten kører ikke, til trods for at han har hyret den temperamentsfulde mesterkok, Shayn, spillet af Birol Ünel.
Zinos skal som filmens helt overvinde flere prøvelser, og vejen er brolagt med katastrofer som skattevæsenet, bolighajer og sundhedsmyndighederne. Restauranten må på tvangsauktion, fordi Illias har spillet restauranten op i poker, og så er gode råd dyre, men som i enhver ›Heimatfilm‹ - også af den moderne slags - falder alt på plads til sidst. »Ende gut, alles gut.«

Et typisk hovedtema fra den traditionelle ›Heimatfilm‹ er kærlighed. Ud over kærlighedsforviklinger, som genren er så rig på, fortolkes temaet kærlighed på en ny og forfriskende måde ved at lade den sanselige kærlighed til mad og til soulmusik være et gennemgående træk i filmen.

Filmens temaer og tone er inspirerende og inviterende, og det motiverer eleverne. På Tyskforlagets hjemmeside ligger der opgaver til 2.+3.g-niveau ud fra to hovedtemaer: ›Heimatfilm‹ og ›Bruderbeziehung‹. Opgaverne har fokus på ordforrådstilegnelse, mundtlig præsentationskompetence og skriftlighed. Der gives derudover bud på anvendelse af en ræke web 2.0-værktøjer, og der er links og forslag til ›Soul Kitchen ruter‹ i Hamburg. Film og manuskript lægger op til spændende studieture til Hamburg.

Frederikssund og Roskilde, august 2012
Mette Hermann - Merete Vonsbæk