Hauptindex
Index Aufgabenindex  Preisinformation
 
 
GOOD BYE, LENIN!

FORORD


Wolfgang Beckers film ›Good Bye, Lenin!‹ er den største tyske filmsucces i nyere tid. Den har fået et hav af priser - herunder prisen for bedste europæiske film ved Berlinalen i februar 2003 - og er blevet set af flere millioner tyskere. Den bør også blive en moderne klassiker i tyskundervisningen på de gymnasiale niveauer. En filmanmelder skrev: ›Der har ikke i umindelige tider været en tysk film, som så mange kan have både gavn og glæde af.‹

›Good Bye, Lenin!‹ skildrer DDRs sidste år - die Wende - fra landets 40 års fødselsdag i oktober 1989 frem til den officielle genforening af de to Tysklande den 3. oktober året efter. I løbet af dette år ændres meget i Tyskland. Muren falder, D-marken bliver fællesvaluta, Tyskland vinder verdensmesterskabet i fodbold, Berlin bliver et mekka for den nye tekno-musik osv. Alt dette og meget mere flettes elegant og vittigt ind filmen, der dog først og fremmest fortæller en rørende almenmenneskelig familiehistorie.
›Good Bye, Lenin!‹ er historien om den unge mand, Alex Kerner, der vil gøre alt for sin i mere end én forstand hjertesyge mor. Hun er en rettroende socialist, der netop i Wende-perioden ligger i koma efter at være faldet om med et hjertetilfælde. Da hun vågner op, er alting forandret, men hun må ikke vide det! Det vil hun ikke kunne tåle. For at beskytte hende indretter Alex et stykke DDR på 79 kvadratmeter i hendes lejlighed. Han viger ikke tilbage for noget for at opretholde illusionen om, at DDR stadig eksisterer. På denne baggrund skildres DDRs sidste dage i en gribende morsom optik: genforeningen set fra den anden side.

›Good Bye, Lenin!‹ henvender sig til især B- og A-niveau, men kan også anvendes i den sidste del på C-niveau. Der er nemlig gloseret og kommenteret så tæt, at den kan læses fra slutningen af 1.g, 1. hf., men vi anbefaler drejebog og film til 2. år på fortsættersprog og på højniveau samt tilsvarende niveauer i handelsskolen, på HTX og i voksenundervisningen, da de fleste elever formentlig først på disse niveauer har analyseredskaber og tilstrækkeligt kendskab til Tysklands historie til at få det fulde udbytte af filmens mange lag.
Til ›Good Bye, Lenin!‹ hører en hjemmeside med opgaver til tekst og film sammen med perspektiverende links. Fra gloserne refereres der flere gange til internettet, hvor der ud over en række realkommentarer er et mangfoldigt udbud af sagprosatekster i form af artikler, interviews og anmeldelser, som med held kan inddrages i det forberedende eller supplerende arbejde med filmens univers. På hjemmesiden finder man også en introducerende artikel til DDR ›Dagligliv i DDR‹, som eleverne kan læse som forberedelse til film og drejebog.
Der er desuden oversættelser og kommenteringsopgaver, som kan supplere det mundtlige og skriftlige arbejde med drejebog og film. Opgaverne, der er tænkt som en inspiration til arbejdet med ›Good Bye, Lenin!‹, kan frit downloades fra Tyskforlagets hjemmeside: www.tyskforlaget.dk

August 2003
Mikael Busch • Erik Wikkelsø Pedersen